Vaalitulosten vertailua vuorovaikutteisena visualisaationa

Kategoriat: R sorvi tiedonlouhinta paikkatieto visualisointi

Vaalihumu alkaa onneksi jo laantua, mutta innokkaimmille tarjotaan tässä vielä osana Datavaalit2012-projektia mahdollisuus vertailla äänestystuloksia ensimmäisen ja toisen kierroksen välillä. Vertailu onnistuu kuntatasolla sekä pääkaupunkiseudun sisällä äänestysalueiden kesken.

VISUALISOINTI: VAALITULOSTEN VERTAILU KUNNITTAIN. Tässä voi esimerkiksi tarkastella kuinka aktiivisesti Soinia ja Väyrystä ensimmäisellä kierroksella äänestäneet äänestivät toisella kierroksella, ja toisaalta äänestivätkö he Niinistöä vai Haavistoa.

VISUALISOINTI: VAALITULOSTEN VERTAILU PÄÄKAUPUNKISEUDULLA. Tässä voi tarkastella äänestyskäyttäytymistä yksityiskohtaisesti pääkaupunkiseudun sisällä äänestysalueittain. PÄIVITYS 8.2. kaupungit korjattu, kiitos Martille kommentista.

Tässä esimerkkinä ruutukaappaus interaktiivisesta visualisoinnista.

Kuva interaktiivisesta visualisoinnista
Esimerkkivertailu. Väyrysen ensimmäisen kierroksen kannatuksen ja toisen kierroksen äänestysprosentin välillä näyttää olevan yhteys.

Aiemmat Louhoksessa julkaisut visualisaatiot ovat kaikki olleet staattisia, sillä R:ssä on toistaiseksi melko huonosti tarjolla työkaluja interaktiivisten visualisointien tekoon. Tähän tuli kuitenkin hiljattain muutos googleVis R-paketin myötä. Paketti tarjoaa helppokäyttöisen rajapinnan Google Chart Tools:iin, joilla kuka tahansa voi tuottaa esimerkiksi Hans Rosling -tyyppisen Motion Chartin hetkessä.

Vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksista julkaistiinkin jo hieno Motion Chart -visualisointi, jossa oli lisäksi yhdistetty muuta Tilastokeskukselta löytyvää kuntadataa. Näytämme nyt kuinka sama tehdään R:llä yhdistäen ensimmäisen ja toisen kierroksen vaalidatat, koodi löytyy alta.

HS Next tarjoaa ensimmäisen ja toisen kierroksen äänestystulokset, ja lisäksi Tilastokeskukselta löytyi lista kunnista vaalipiireittäin, mikä helpottaa datan työstämistä yhteensopivaan muotoon. Tulokset löytyvät aluksi linkitettyinä Dropboxin kautta, kunnes keksin kuinka ne saa sisällytettyä WordPressiin. PÄIVITYS: Tämä ei taidakaan onnistua eli noilla Dropbox-linkeillä mennään.

PÄIVITYS 6.1.2013: Blogin R-skriptejä ylläpidetään jatkossa Githubissa. Tämän artikkelin koodit löytyvät täältä.

PÄIVITYS 24.11.2020: Poistettu suora linkki domain squattereiden kaappaamalle datajournalismi.fi-sivustolle

Alkuperäinen kirjoitus Louhos-blogissa: https://louhos.wordpress.com/2012/02/07/vaalitulosten-vertailua-vuorovaikutteisena-visualisaationa/